måndag 8 november 2010

Intervju med Hendrik Zeitler

Vi har gjort en kort intervju med konstnären och galleri Box ordförande Hendrik Zeitler. Han har fått svara på tre frågor rörande genus och jämställdhet.

Jag skulle säga att det är förhållandevis få män jämfört med kvinnor som involverar sig för genusfrågor. Du har ju läst några poäng genusvetenskap och jag misstänker att du var en av få killar på kursen. Varför tror du att det är så och hur ska man få fler män att intressera sig för jämställdhet?

- Eftersom genusfrågor ofta handlar om områden/frågeställningar där kvinnor diskrimineras är det tyvärr få män som engagerar sig, även om män skulle vinna på det. Tvärtom finns det ju påfallande många män som förnekar att det finns någon könsmaktsordning och ser inte hur denna genomsyrar alla våra liv. Det blir ofta först när man ständigt blir påmind om sitt biologiska kön (hudfärg, sexuell läggning osv) att man märker att det är en faktor. Många män tror nog att samhället är ”könsneutralt”. Det är nog redan grundskolornas uppgift att uppmärksamma folk om att det finns en könsmaktsordning och vad som kan göras för att bli kvitt den.

Kvinnor har sedan ett tag tillbaka tagit sig in på flera mansdominerade områden. Tror du att vi kommer få se fler män som barnmorskor och förskolelärare i framtiden? Och hur ser du på dagens mansroll? Är den kanske mer cementerad eftersom mannen betraktas som norm i samhället?
- Det brukar sägas att lönerna/statusen sjunker när flera kvinnor tar sig in i ett yrkesområde och att lönerna stiger/yrkesbenämningarna ändras/blir mer tekniska/akademiska när män tar sig in i yrkesområden. Klassiska kvinnoyrken är ju förskolepedagog, kostekonom, undersköterska och liknande, yrken med både låg lön, låg status och ofta ingen stor karriärsmöjlighet. Dessutom är de ofta förknippade med vård/omsorg, uppgifter som man anser kvinnor ska anta sig i hemmet gratis, som anses som kvinnans ”naturliga intressen”, ofta entoniga, utslitande sådana. Mäns ”tekniska färdigheter” är däremot alltid en bonus – ingen förväntar sig av en man som jobbar heltid att han ska snickra/reparera bilen hemma medan en kvinna som inte städar/tar hand om barnen hemma (dvs i mycket större utsträckning än mannen) anses som ”dålig kvinna”. Det är nog få män som är intresserade att ta sig in i kvinnoyrken med låg lön och status, men de finns nog alltid. Mansrollens cementering går nog i vågor, t ex verkar en avvikande manlighet (t ex ickeheterosexualitet) vara mer accepterad i vissa samhällsområden nuförtiden än förr. Samtidigt verkar det finnas en backlash när man ser på hur kvinnor tilltalas i media/reklam.

Man kan komma åt många problem med hjälp av lagar och regler samt med ökad medvetenhet om jämställdhet. Finns det andra sätt att arbeta med jämställdhet och vad kan jag göra på ett personligt plan.

- Ett grundproblem är ju ofta att kön överhuvudtaget nämns/blir en faktor. Att det måste påpekas att ett band är ett ”tjejband”, att det är ”kvinnofotboll” (medan ”fotboll” automatiskt utövas av män), att fråga vilket kön ett nyfött barn har (samt att detta måste markeras med klädfärg, val av inredning i barnrum, val av leksaker). Att ifrågasätta om könet på personer verkligen är relevant att nämna (som ofta endast är fallet vid reproduktion, samt för att påpeka maktförhållanden) är nog en bra början. Även där kan skolan vara en bra förebild.

Inga kommentarer: