lördag 27 november 2010

Intervju med Hans Öjmyr

Föreningen Genus i museer vill verka för att tillämpa ett genusperspektiv på muséernas verksamhet. Det tycker vi låter bra men vad innebär det egentligen? Vi har ställt några frågor till Hans Öjmyr, utställningschef på Stadsmuseet i Stockholm och som är ordförande i föreningen Genus i museer.

Hej Hans,
Vår första fråga är: Vad är problemet? 

- Många museisamlingar är insamlade utifrån ett ganska mansdominerat perspektiv. Manliga näringar är överrepresenterade, fotografier av namngivna män och anonyma kvinnor, klassificeringar som utgår från manliga normer, endast manliga konstverk i ett museum mm. Idag är det viktigt att försöka parera äldre tiders insamling och bearbetande av samlingar och kunskap så att historien presenteras ur ett mer genusmedvetet perspektiv.

Hur ser er handlingsplan ut?

- Stadsmuseet har ingen direkt handlingsplan för detta. Jag tror heller inte att så många museer har det. Däremot börjar ett genustänk bli ganska allmänt accepterat. Det är inte längre provocerande att vända på perspektiven.

Kan du ge exempel på några lyckade utställningar där genusperspektivet har tillämpats?

- Nationalmuseums Se upp från ca 2004, King, queer, queen på Armémuseum, eller just nu Könad sprit på Vin & sprithistoriska museet.

Hur ser framtidens muséer ut om ni får bestämma?

- Både ett ökat genusmedvetande när det gäller utställningar och program och bättre jämställdhet bland personalen. Från att ha varit ett mansdominerat yrke är museiintendenten nu oftast en kvinna.
Det är svårt att enbart lyfta fram ett genusperspektiv utan att även ta upp klass, social tillhörighet etc. Utvecklingen går nog mot en integrering av de olika begreppen. Verksamheten kommer att innebära större deltagande från besökarna och olika communities/intressegrupper. Liksom i annan media vill människor visa upp sig lika mycket som de vill titta på andra i museerna. En önskvärd utveckling vore också att besökarna blev mer blandade. Generellt sätt är män (särskilt yngre), invandrare och nysvenskar underrepresenterade grupper.

Intervju utförd av Holger Eriksson och Camilla Johansson

Inga kommentarer: