måndag 29 mars 2010

Jakten på makten

Aktivering jämställdhet har startat en intervjuserie som ska ställa frågor om makt inom konstscenen idag; vem har makt? hur definieras makt? vem skulle du vilja ge mer makt - om du hade makten?
Vi välkomnar alla att tipsa oss om vem eller vilka som vore intressanta att intervjua på temat. Kanske har du reflekterat över din egen makt? Eller vet någon annan som har något intressant att säga om makt och hur det kan definieras?
Intervjuserien "Jakten på makten" kommer att vara ett löpande inslag på den här bloggen, och första intervjun publiceras inom kort...

lördag 27 mars 2010

Yrkesroll/Jämställdhet: Intervju med Nina Bondeson

Först ut i vår serie med kortintervjuer om den konstnärliga yrkesrollen och jämställdhet är Nina Bondesson.

Nina Bondeson, "Självporträtt som Poly Commota"
Finns som utstkrift på tyg ca 1,5 x 2 m.


- Hur försörjer du dig som konstnär? (beskriv din konstnärliga yrkesroll; utställningar, olika uppdrag, undervisning, stipendier m.m. Är du egenföretagare?)


Ja, alla de sakerna: utställningar, uppdrag, undervisning, stipendier och mm.

- Finns det skillnader i kvinnlig och manlig konst?

Jag tar för givet att ens livserfarenheter sätter sina spår i det man gör. Men jag är osäker på om kvinnliga och manliga erfarenheter per automatik följer vårt sätt att bestämma kön och genus?


- Reflekterar du själv över om ett konstverk är gjort av en man eller kvinna?

Sällan. Jag är intresserad av vad folk har att berätta. Oavsett kön. Antingen gör de det på ett sätt som fångar mitt intresse eller så gör de det inte. Oavsett kön.

-Upplever du att din egen konst påverkas av din könstillhörighet?

Den påverkas av det jag erfar. Eftersom jag har varit kvinna hela mitt liv så antar jag att det jag gör i konsten påverkas av det. Men när jag arbetar i ateljén, i det heta, skapande ögonblicket, så skiter jag i om jag är man eller kvinna. Eller hund, för den delen. Jag vill komma åt något, och jag sorterar det inte där och då.
Nina Bondeson, "Omgivningens inflytande II"
Litografi ca 60 x 80 cm

- Om du undervisar i konst: funderar du över om du förmedlar ett jämställt konstseende? Om du tänker på det – hur tar detta sig uttryck?

Jag undervisar på ett annorlunda sätt än de manliga lärare jag själv haft. De talade aldrig om sina tillkortakommanden i konsten. Som om de aldrig behövt kämpa och tvivla och tveka. Jag kände mig ofta dum och dålig. Det vill jag inte att de som jag är lärare för ska känna. Men vad ÄR egentligen ett konstseende? Jag försöker förstå vad konsten är, hur konstvärlden fungerar och hur det påverkar mig. Det är ingen tebjudning precis. Jag har ofta upplevt att svårigheter varit mer kopplade till ekonomi än till kön. Nu är t ex diskussioner om just jämställdhet vad gäller manligt/kvinnligt rätt vanliga. Men synen på konstnärerna i samhället är späckad av oemotsagda fördomar och den förhandenvarande kulturpolitiken har en nyliberal slagsida som vår kvinnliga kulturminister inte verkar ha några som helst problem med.

- Har du upplevt att du särbehandlats i din yrkesroll som konstnär – positivt eller negativt – pga av din köns– eller klasstillhörighet eller etnicitet?

Nej. Men på grund av min ålder.

Tack Nina!
se mer av Ninas konst
och ännu mer av Nina

torsdag 25 mars 2010

intervjuer på gång!

Ja, nu börjar den här bloggen så sakteliga komma igång!

Vi har flera intervjuserier som ligger i startgroparna, varav en handlar om den konstnärliga yrkesrollen och jämställdhet. Första intervjun i den serien kommer på lördag och det är Nina Bondeson som svara på frågorna. Om ni har några idéer om intervjuer ni skulle vilja läsa, eller personer ni skulle vilja få intervjuade så tipsa oss gärna!

måndag 22 mars 2010

Lee Lozano

Tips på utställning för er som är i Stockholm är Lee Lozano på moderna museet, pågår t.o.m. 25 april.

söndag 21 mars 2010

Undrar du om Feminism?

Finally a Feminism 101 Blog ger svar på de flesta frågor du har om feminism (the male gaze - etc)

torsdag 11 mars 2010

Open space Göteborg 9 mars










Foto: Mediaverk.com / Attila Urbán

Open Space Göteborg 9 mars

Tema för dagen löd:
  • Hur ska jämställdheten genomsyra konstscenen i din region?
  • Vad är utmaningarna och vad är möjligheterna?

KRO och KIF bjöd in till en unik dag då deltagarna tillsammans diskuterade frågor och visioner kring jämställdhet. Ledare var Jojo Tuulikki Oinonen, med stor erfarenhet av att leda Open Space.Vi kommer troligen att publicera valda delar av vad vi kom fram till under dagen här på bloggen.

Det blir fler Open Space runt om i landet:

* 22 mars, Stockholm
* 29 mars, Malmö
* 13 april Gotland

anmälan via KRO/KIF:s hemsida



Röda Sten säger JA!

På onsdag 17 mars kl 18.30-20 besöker Föreningen JA! Röda Sten för att presentera och leda en offentlig diskussion kring Föreningen JA!s och Röda Stens samarbete, JämlikhetsAvtal 2010 (5 år senare). Målet med avtalet är att öka kulturell, etnisk och social mångfald i konstvärlden samt att påvisa att alla har ett kön, en etnicitet, en klasstillhörighet och en sexuell läggning och hur alla dessa positioner påverkar både institutionens riktning och den enskilda individens handlingsutrymme. Läs mer om arrangemanget här.

Aktivering jämställdhet antecknar i kalendern med stora bokstäver, och hoppas att vi ses på tisdag!

måndag 1 mars 2010

What is Gender?

WHCreation är ett icke-kommersiellt online galleri for samtida konst. Här visas tidsbegränsade gruppuställningar runt specifika ämnen. Just nu konst runt frågeställningen: what is gender?